نکات مهم در توانبخشی کودکان کم شنوا دربرنامه های مداخله زودهنگام:
در جریان مداخله زودهنگام کودکان با مشکل شنوایی، درمانگربا ارائه مشاوره لازم به والدین و مراقبین کودک، هم آنها را نسبت به نقش خود در بهبود ارتباط با کودکشان آگاه می کند و هم کودک را در معرض فرصت های مختلف یادگیری در محیط روزمره قرار می دهد.برخی از این موارد به شرح ذیل می باشد:
- موقعیت هایی را فراهم کنید تا کودک با اسباب بازی هایی بازی کند که بتواند عملکرد خاصی را با آنها انجام دهد و در حین این بازی ها فعالیت کودک را توصیف کنید.
- فعالیت های روتینی مانند سلام و احوالپرسی را هرزمان که در معرض دید کودک قرار گرفتید بعد از زمان های خاصی مثل صبح ها، بعد از استراحت، بعد از بازی کودک و یا هر موقعیت مشابهی انجام دهید.
- در مراحل صداسازی، صداهای کودک را تقلید کنید. اگر کودک موقع غذا خوردن یا بازی کردن غان وغون می کند شما هم این کار را انجام دهید. رعایت نوبت از مهارت های اولیه ای است که نوزاد یاد می گیرد.
- موقعیت های بیرون از خانه مانند پارک، ملاقات با خانواده های دیگر، دوستان و کودکان دیگر از موقعیت هایی است که فرصت یادگیری زیادی را برای کودک فراهم می کند.
- صداسازی های کودک را بسط دهید و مجددا به او باز گردانید.
- با جالب و خوشایند کردن مکالمات مانند مکالمه بین پاپت ها کاری کنید تا کودک تمایل بیشتری به صحبت کردن پیدا کند. از حالات چهره ای و آهنگ های اغراق آمیزی استفاده کنید.
- با ضربه صدایی ایجاد کنید ، حالت تعجب به خود بگیرید و بعد یک پاپت یا عروسک به کودک نشان دهید و مکالمه ای را بین پاپت و کودک یا با خودتان شروع کنید. کودک حالت تعجب و حس شرکت در مکالمه را دوست خواهد داشت .
- خزانه ای از اشعار و اهنگ ها برای کودک شکل دهید. تکرار واژگان در اشعار به یادگیری کودک کمک می کند. در مورد آنچه که انجام می دهید آواز بخوانید. از ملودی های ساده و تکراری استفاده کنید. آوازها را با آنچه که در همان لحظه انجام می دهید مطابقت دهید.
- در مورد احساسات مختلف خودتان، کودک و یا در حالت بازی احساسات پاپت را توصیف کنید و حالات چهره ای خودتان را هم به آن اضافه کنید.
- سوالات انتها باز از کودک بپرسید، چون باعث می شود کودک در مورد موضوع توضیح دهد. مانند " داری چی کار می کنی؟ " "کجا میری؟ " خودتان هم الگوهای زبانی مربوطه را به کودک ارائه دهید.
- توجه داشته باشید که در حین صحبت کردن با کودک از کلمات مثبت استفاده کنید. مانند " خیلی خوب کمک کردی و ..."
- اجازه دهید تا کودک با اسباب بازی هایی استفاده کند که شامل فعالیت های روتین مانند" غذا پختن یا تمیز کردن " باشد.
- نیازهای کودک را با بیان نام آن شی یا کلمه توسط خانواده رفع کنید و پس از بیان توسط کودک، در همان لحظه آن را توصیف کنید.
- در مورد هر چیزی که کودک به آن توجه می کند یا اشاره می کند و به شما نشان می دهد صحبت کنید این کار به افزایش خزانه واژگان کودک کمک می کند.
- موقعیت های روزمره مانند لباس پوشیدن، غذا خوردن ، آماده کردن غذا، تمیز کردن و ... از موقعیت هایی هستند که فرصت های بسیار مناسبی را برای یادگیری کودک فراهم می کند.